Fettavskiljare för restaurang och storkök

Behöver ni en fettavskiljare för restaurang eller storkök? Vi hjälper er med hela processen - från projektering och dimensionering till leverans och installation. Alltid med marknadens bästa fettavskiljare. 

Vi garanterar er ett system med fettavskiljare som är:

Effektivt

Innebär en säker avfallshantering som sparar vatten.

Miljövänligt

Minskar verksamhetens miljöpåverkan och bidrar till produktion av biogas.

Ekonomiskt

Förebygger stopp och förlänger livslängden på avlopp.

Allt du behöver veta om fettavskiljare

• Vilka krav ställs på restauranger idag? Vad är lösningen?
 • Hur fungerar en fettavskiljare?
 • Hur förhindrar man dålig lukt?
 • Hur töms en fettavskiljare?
 • Hur stor fettavskilajre behöver en restaurang?
 • Viktigt att tänka på när en restaurang ska investera i en fettavskiljare?

Detta gör en fettavskiljare i er verksamhet

En fettavskiljare är avgörande för att hålla er restaurang igång. Även om den inte är i centrum för den kulinariska upplevelsen, är dess betydelse obestridlig. Fettavskiljare separerar fett och oljor från vatten. Genom regelbunden tömning av fettavskiljare skyddar ni ert avloppssystem samt uppfyller miljökraven. Alltså förebygger en effektiv fettavskiljare onödiga avloppsproblem och dyra underhållskostnader!

Uppfyll dagens lagkrav på fettavskiljare

Er verksamhet är unik och behöver en unik lösning på fettavskiljning. Samtidigt måste ni följa kommunens lagkrav. Därför finns vi.

För att möta alla era behov gör vi detaljerade beräkningar och hittar den bästa storleken, placeringen och funktionen av er fettavskiljare. Alltid i enlighet med Europa-normen i SS-EN 1825-2. 

Vi arbetar med marknadens bredaste sortiment av högkvalitativa fettavskiljare. Och kompletterar ni er fettavskiljare med ett matavfallssystem får ni en optimal hantering av ert samlade flöde!

Välj den fettavskiljare som passar er verksamhet bäst

Fettavskiljare restaurang - installerad inomhus

Installerad inomhus

Detta är en praktisk lösning om fettavskiljare behöver installeras i ett restaurangkök som redan är byggt.

Fettavskiljare restaurang - installerad utomhus (markförlagd)

Installerad utomhus (markförlagd)

Denna fettavskiljare är idealisk för restauranger som saknar källare. Tömning av fettavskiljare blir lätt och risken för dålig lukt minskar.

Fettavskiljare restaurang - under bänk

Under bänk

En mindre och smidig fettavskiljare för restauranger med lägre flöden, och om ni inte kan installera inomhus eller i marken.

Tre enkla steg & vi finns med hela vägen

Dimensionering

Vi gör detaljerade beräkningar och hittar de bästa alternativen.

Projektering

Utifrån era förutsättningar och önskemål utformar vi effektiva lösningar.

Leverans & montering

När ni har bekräftat projekteringen av er fettavskiljare, så levererar och installerar vi allt inom kort.


Vad kostar en fettavskiljare?

Priset på en fettavskiljare beror på många olika faktorer såsom vattensystem, utrymme, rördragning, krav, ventilation och tömning. Val av modell på fettavskiljare spelar mindre roll än förutsättningarna för installationen. 

    • Finns det varmt/kallt vatten framdraget? Detta är nödvändigt för rengöring vid tömning av fettavskiljaren.

    • Hur ser utrymmet där fettavskiljaren ska placeras ut? Det måste finnas en golvbrunn eller annan lösning i och med att spolvatten behövs för rengöring.

    • Hur ser den befintliga rördragningen ut på platsen för fettavskiljaren? Behöver nya rör dras för att leda in flödet från verksamheten i fettavskiljaren?

    • Finns det krav (från kommunen) på larm och/eller provtagningsbrunn?

    • Hur kan avluftning/ventilation av fettavskiljaren kopplas så att det uppfyller kraven och inte luktar?

    • Hur kommer tömningen av fettavskiljare att ske? Kommer tömningen ske med slang eller via fast tömningsrör?

  • Fettavskiljare separerar fett och olja från det som hälls ut i avloppet.

  • En fettavskiljare fungerar enligt principen att fett/olja är lättare än vatten. Flödet från verksamheten leds via avloppsrören in i botten på avskiljaren. Fettet stiger då till toppen på fettavskiljaren samtidigt som matrester och andra partiklar sjunker till botten. Fettavskiljaren måste tömmas och rengöras regelbundet.

    I fettavskiljaren bildas svavelväten som har en obehaglig lukt och därför måste anläggningen ventileras. Ibland behöver man komplettera fettavskiljarens avluftning med ozonrening för att få en fullgod lösning.

  • Olika kommuner har olika regler angående tömningsintervall - allt ifrån en månad till flera månader. Tömningsavtal tecknas normalt med kommunen.

  • En fettavskiljare måste vara rätt dimensionerad för verksamheten för att fungera utan problem. Man kan antingen räkna på flödet från restaurangen eller storköket, alternativt så kan man dimensionera efter antal portioner per dag. Detta är dock bara riktlinjer. I slutänden är det fastighetsägarens ansvar att det inte släpps ut mer fett i avloppssystemet än vad reglerna tillåter.

    Faktorer som påverkar funktionen är exempelvis värme (från diskmaskin, kokgrytor m.m.) och diskmedel. Om det är för varma arbetstemperaturer kommer fettet inte att avskiljas eller så kommer det redan avskilda fettet att lösas upp och rinna ut på avloppsnätet, vilket naturligtvis inte är tillåtet. Fettavskiljaren måste vara typgodkänd enligt standarden SS-EN 1825-2.

  • Nästan alla kommuner kräver att kök såsom restaurang, café, pizzeria, personalmatsal, catering och skolmatsal har en fettavskiljare installerad. Detta är väldigt viktigt eftersom fett som rinner ut i avlopp kan orsaka stora skador i hela områden, som till exempel översvämningar eller stopp i gemensamma ledningsnät.

FAQ

Behöver du hjälp med fettavskiljare eller större system?

Ring eller fyll i formuläret för att beställa ett gratis platsbesök.

+46 (0)8 25 90 30
Mån – Fre: 9.00 – 17.00